Sonja Sarkozi nova članica Uprave zadužena za poslovanje sa stanovništvom u Sberbank Europe

Sonja Sarkozi je 1.8. 2017. izabrana za članicu Uprave zaduženu za poslovanje sa stanovništvom (direktorica za poslove sa stanovništvom) u grupaciji Sberbank Europe.

„Uz Sonju Sarkozi kao novu članicu naše Uprave, grupacija dobija pojačanje u vidu dokazane prvakinje iz sektora poslovanja sa stanovništvom. Njena stručnost – iza koje stoji više od 20 godina bankarskog iskustva sa posebnim fokusom na stanovništvo i digitalizaciju – predstavljaće izuzetnu vrijednost za naše poslovne aktivnosti sa fizičkim licima na tržištima Centralno-istočne Evrope i Njemačke“, izjavio je Gerhard Randa, predsjednik Uprave Sberbank Europe.

Tokom prethodnih godina, Sonja Sarkozi je uspješno vodila easybank AG kao njena izvršna direktorica. Zahvaljujući Sonji Sarkozi, austrijska Direct Bank se razvila u sveobuhvatnu banku za poslovanje sa stanovništvom koja ima više od 570.000 otvorenih računa. Sonja Sarkozi će u Sberbank Europe predvoditi razvoj i implementaciju uspješne digitalne strategije na nivou čitave grupacije, uz usavršavanje strateške efikasnosti ponude za fizička lica u Centralno-istočnoj Evropi i Njemačkoj, optimizaciju svijesti o brendu i maksimalnu primjenu sinergije na tržištima gdje posluje Sberbank Europe grupacija.

„Uvijek se vodim prepoznavanjem, razumjevanjem i predviđanjem potreba klijenata kako bi ponuda obuhvatala jednostavne, intuitivne i pristupačne proizvode i usluge uz korištenje najnovijih digitalnih mogućnosti. Moje dosadašnje iskustvo pokazalo je da intenzivna i otvorena komunikacija sa klijentima i zaposlenicima obezbjeđuje autentično korisničko iskustvo i visok stepen zadovoljstva klijenata. Raduje me što ću aktivno učestvovati u poslovanju sa stanovništvom u okviru Sberbank Europe, usmjerenom na dalji održivi rast“, dodala je Sonja Sarkozi.

U 2016. godini, poslovanje sa stanovništvom u okviru Sberbank Europe doprinjeli su ukupnoj neto dobiti ove grupacije sa više od 40%. Sberbank Europe je povećala svoju bazu aktivnih klijenata za 11% – sa 604.000 u 2015. na 673.000 klijenata na kraju 2016. godine – a razlog je bio uspješna akvizicija novih klijenata fizičkih lica u Centralno-istočnoj Evropi. U Austriji, Sberbank Europe je aktivna u segmentu poslovanja sa pravnim licima, dok u Centralno-istočnoj Evropi predstavlja potpuno razvijenu univerzalnu banku koja posluje i sa stanovništvom i sa pravnim licima.

Od 1. avgusta 2017. godine, Uprava Sberbank Europe sastoji se od pet članova:

• Gerhard Randa (generalni direktor)

• Arndt Roechling (finansijski direktor)

• Sonja Sarkozi (direktorica za poslovanje sa stanovništvom)

• Stefan Zapotocky (poslovanje sa pravnim licima)

• Alexey Bogatov (direktor za upravljanje rizikom i direktor za informacione tehnologije)