Sberbank zaključila akviziciju turske DenizBank

ISTANBUL, 28. septembar 2012. – Najveća ruska banka Sberbank (u nastavku: "Sberbank") danas je objavila zaključenje transakcije sticanja ukupno 99,85% dionica turske DenizBank AS (u nastavku: "DenizBank"). Zaključenje ove transakcije slijedi najavu Sberbanke od 8. juna 2012. o započinjanju pregovora za zaključivanje kupoprodajnog ugovora s prijašnjim vlasnicima turske banke "Dexia NV/SA", odnosno "Dexia Participation Belgique SA" (u nastavku: "Dexia").

Ova transakcija predstavlja važan korak u postupku implementacije poslovne strategije Sberbank te banci omogućava ulazak na brzorastuće tursko bankovno tržište. 

Dogovorena kupoprodajna cijena iznosi 6.469 miliona TRY (prema važećem kursu oko 2.790 miliona EUR). Također je dogovoreno da će Sberbank do kraja ove godine platiti Dexiji dodatak koji će biti jednak iznosu povećanja neto aktive DenizBank u razdoblju od 1. januara do 28. septembra 2012. godine, s time da će tačan iznos navedenog dodatka biti utvrđen nakon zaključenja kupoprodajne transakcije (iznos dodatka je ograničen na najviše 433 miliona EUR).
 

S ukupnom aktivom u visini od 47.906 miliona TRY, iznosom odobrenih kredita (što uključuje i potraživanja s osnove leasing i factoring poslova) od 34.082 miliona TRY, ukupnim depozitima klijenata u iznosu od 30.001 miliona TRY i dioničkim kapitalom (uključujući manjinske udjele u iznosu od 14 miliona TRY) od 5.036 miliona TRY (prema konsolidiranim financijskim podacima na dan 30. juni 2012. turske Banking Regulation and Supervision Agency (BRSA)), DenizBank je šesta po veličina privatna banka i deveta banka ukupno u Turskoj prema pokazatelju ukupne konsolidirane aktive. U prvih 6 mjeseci 2012. godine DenizBank je iskazala neto dobit u visini od 334 miliona TRY.
 

Kao financijski savjetnici Sberbank u okviru procesa akvizicije sudjelovali su Deutsche Bank, Rothschild i Sberbank CIB (ranije: Troika Dialog). Pravni savjetnici su bili društvo Linklaters LLP i Taboglu, dok je za financijsku i poreznu dubinsku provjeru bilo zaduženo revizorsko društvo KPMG. Društva Barclays i J.P. Morgan su za Upravu Sberbank izradili mišljenje o preuzimanju (fairness opinion).


Sberbank
Alexander Baziyan
Odjel za odnose s javnošću
Tel. +7(495) 957 5721
media@sberbank.ru

Sberbank je najveća ruska banka koja drži 28,2% ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta i zapošljava gotovo 238.000 uposlenika (podaci na dan 30. juni 2012.). Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Centralna banka Ruske Federacije koja drži 50% + 1 dionicu s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su više od 245.000 malih dioničara - pravnih i fizičkih osoba te institucionalnih ulagača. Banka upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji, s više od 19.000 poslovnica, kao i bankama-kćerima u Kazahstanu, Ukrajini, Bjelorusiji, Švicarskoj i Indiji, a ima i predstavništvo u Njemačkoj i Kini. Akvizicijom bankarske grupacije Sberbank International u 2012. godini Sberbank je sada prisutna i u devet zemalja CEE regije. Sberbank također nudi usluge investicijskog bankarstva u Kazahstanu, Ukrajini, Bjelorusiji, Velikoj Britaniji i SAD-u posredstvom grupacije Troika Dialog koja je nedavno ušla u sastav Sberbank Grupe.

Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Centralna banka Ruske Federacije.

Internet-stranica: www.sberbank.ru


Sberbank zaključila akviziciju turske DenizBanke