Gerhard Randa imenovan za novog predsjednika Uprave (CEO) Sberbank Europe

Gerhard Randa imenovan za novog predsjednika Uprave (CEO) Sberbank Europe AG od 01. jula 2016.

Gerhard Randa radi u bankarstvu od 1962. godine. Od 1966. radio je kao viši menadžer u nekoliko europskih banaka. Od 1995. do 2003. godine bio je izvršni direktor Bank Austria. Gerhard Randa diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beču. Od marta 2012. godine bio je član Nadzornog odbora Sberbank Europe, a nakon akvizicije grupacije Volksbank International (VBI) od strane Sberbank Rusija. 

  "Lično sam uvjeren da će naše poslovanje u Evropi svakako imati koristi od velikog iskustva i znanja gospodina Rande", rekao je Lev Khasis, prvi zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Sberbanke. "Čestitam mu na njegovoj novoj ulozi i želim mu uspjeh, entuzijazam i puno zanimljivih projekata u budućnosti." 

  Svetlana Sagaydak, zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Sberbank Europe i zamjenica predsjednika Izvršnog odbora Sberbank Rusije, je izjavila: "Gerhard Randa je top menadžer s više od 40 godina upravljačkog iskustva u evropskoj bankarskoj industriji. Njegovo znanje i ogromno iskustvo pomoći će razvoju Sberbank Europe AG." 

  Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču prisutna je na ukupno 10 tržišta u CEE regiji: Austriji, Bosni i Hercegovini (Sarajevo i Banja Luka), Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i u Ukrajini. Grupacija upravlja mrežom od 280 poslovnica i ima 5.079 zaposlenih koji se brinu za potrebe više od 714.000 klijenata. Sa više od 135 miliona klijenata-fizičkih osoba i milion korporativnih klijenata grupacija Sberbank je jedna od najvećih, najstabilnijih i najdinamičnijih bankarskih grupacija u svijetu. Sberbank Europa time predstavlja snažnog i pouzdanog partnera za fizička i pravna lica u srednjoj i istočnoj Europi, kao i za poduzeća koja posluju u Rusiji.  

   Uprava Sberbank Europe AG sastoji se od pet članova:   

  • Gerhard Randa (predsjednik Uprave (CEO) od 1. jula 2016.) 
  • Arndt Röchling (CFO od 1. juna 2016.) 
  • Valentin Mihov (CIO/COO) 
  • Alexey Bogatov (CRO) 
  • Igor Strehl (član Uprave odgovoran za poslovanje s pravnim osobama)