Direktor Sberbank BH govornik na Međunarodnom ekonomskom forumu u Vašingtonu

 

Početak ove sedmice obilježilo je održavanje međunarodnog ekonomskog foruma u Vašingtonu, prvog značajnijeg ekonomskog  događaja u ovom gradu nakon održavanja predsjedničkih izbora. Forum posvećen mediteranskim zemljama, postao je već redovni događaj koji organizuje Centar za transatlantske studije pri John Hopkins univerzitetu. Ovogodišnji forum okupio je poredstavnike 11 mediteranskih zemalja. Delegaciju Bosne i Hercegovine su, osim predstavnika državne i entitetskih vlasti činili i predstavnici bh. privrednika, među kojima su bili Mujo Selimović, generalni direktor MIMS grupacije, Ilija Studen, direktor Bimal grupacije, te Edin Karabeg, direktor Sberbank BH.

Govoreći od situaciji u Bosni i Hercegovini, Karabeg je istakao da vlasti moraju provesti reforme što prije da bi pripremile bh. ekonomiju za kandidatski status za članstvo u Evropskoj u uniju, te stvorile kompetitivno okruženje za buduće investicije. Tržišta u regionu Balkana još trpe od posljedica globalne ekonomske krize iz 2008. godine, dodao je Karabeg.

"Bosna i Hercegovina i njene vlasti moraju shvatiti da se cijeli region nadmeće za kapital. U našem globaliziranom svijetu, privlačnost za investiranje u BiH je niska zbog slabog povrata . Birokratija stvara dodatne operativne troškove, te smanjuje prilike za povrat investicija", izjavio je Karabeg i ocijenio je da postoje veliki izazovi pred vlastima u bliskoj budućnosti.

"Aplikacija za kandidatski status je važan korak u pravom smjeru. Međutim, samo saradnja zemalja u regionu će im pomoći da prevladaju trenutni status quo," zaključio je Karabeg.